De gemeente Tilburg is schuldig aan het overlijden van een vijf maanden oude baby, op 1 november 2011 in een zwembad in Tilburg. De rechtbank in Breda heeft de gemeente dinsdag veroordeeld tot de hoogst mogelijke boete, van 76.000 euro.

Er is sprake geweest van 'grove nalatigheid' in het vervangen van roestvast stalen bouten, waarmee luidsprekers waren bevestigd aan het plafond. De bouten braken echter, de boxen vielen op de baby. De gemeente heeft sinds 2006 verschillende waarschuwingen om ze te vervangen in de wind geslagen.

"De veiligheid van het zwembad stond bij niemand op het netvlies, er was sprake van hokjesdenken en Tilburg had de organisatie niet op orde. Alle alarmbellen hadden moeten rinkelen", zei de rechtbank, die in sterke bewoordingen haar afschuw uitsprak over de gang van zaken met betrekking tot het onderhoud in zwembad. 

De rechtbank legde een hogere boete op dan de 60.000 die was geëist. Dat kwam met name doordat in een rapport in april 2011 al stond dat de bouten meteen moesten worden vervangen. In het rapport stonden foto's van compleet bruin geworden bevestigingen.

Wel erkende de rechtbank dat de gemeente Tilburg het boetekleed heeft aangetrokken en maatregelen heeft genomen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen.

De gemeente heeft geen verweer gevoerd tegen de beschuldigingen en zou zich neerleggen bij een straf. De gemeente Tilburg heeft al een schikking getroffen met de ouders van de baby, vertelde de advocaat van de gemeente twee weken geleden. Daardoor zullen de ouders ook geen civiele procedure starten. "Ze willen verder met hun leven", aldus de raadsman.