MADRID - De vermoedelijke leider van de acht moslims die maandag en dinsdag in Spanje werden opgepakt op verdenking van terrorisme, zit vast in een gevangenis in Zwitserland. Het Spaanse persbureau Europapress meldde dinsdag dat de 30-jarige Algerijn Mohammed Achrat contacten in onder meer Nederland en België had.

Europapress meldde op gezag van bronnen bij de Spaanse justitie dat de Algerijn enkele dagen geleden in Zwitserland is opgepakt.Hij zou onder meer zijn belast met de werving van mensen voor het deelnemen aan de jihad, de heilige oorlog.

Achrat zou geld naar Nederland, België en Australië hebben gestuurd. Het is echter onduidelijk aan wie Achrat dat geld stuurde en met welk doel hij dat deed. De Algerijn is op verzoek van de Spaanse autoriteiten aangehouden. Hij zou banden hebben met de Algerijnse terreurbeweging Gewapende Islamitische Groep (GIA). In Spanje zat hij voor verschillende vergrijpen vast. Achrat kwam in 2002 op vrije voeten.

Verdachten

De Australische politie onderzoekt of de in Spanje opgepakte verdachten van terreur banden met een Australiër hadden. Politiecommissaris Keelty zei voor de nieuwszender ABC dat de Spaanse autoriteiten de naam van een vermoedelijke Australiër hebben laten vallen, omdat die mogelijk contacten met de arrestanten had. "We onderzoeken of die persoon inderdaad een Australiër is of in Australië is geweest", aldus Keelty.

De Spaanse politie pakte maandag en dinsdag in de steden Pamplona, Valencia, Almería, Málaga en Madrid in totaal acht mensen op. Justitie verdenkt de groep van het voorbereiden van een aanslag op het hooggerechtshof in Madrid. De krant El Mundo meldde woensdag dat de verdachten het hadden gemunt op rechter Juan del Olmo die is belast met het onderzoek naar de aanslagen van 11 maart, en de bekende onderzoeksrechter Baltasar Gárzon.

Algerije

Zeker vier arrestanten zijn van Algerijnse afkomst. Een opgepakte moslim is afkomstig uit Marokko en een ander uit Ceuta, de Spaanse enclave in Noord-Afrika. Over de nationaliteit van de andere twee verdachten is onduidelijkheid.

Bij de verdachten zijn geen wapens en explosieven gevonden. Achrat zou dit materiaal van een Spanjaard hebben willen kopen. Wel is bij de arrestanten een handleiding voor het bereiken van het martelaarschap gevonden.

De radiozender Cadena SER berichtte op gezag van betrokkenen bij het onderzoek dat de arrestanten geen banden hadden met personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 maart in Madrid. Die terreuracties op vier forensentreinen eisten 191 levens.