De Europese voetbalbond UEFA, veertien Europese landen en de Raad van Europa hebben zondag een convenant ondertekend om het geweld op internationale voetbaltoernooien tegen te gaan. Ook Rusland steunt het verdrag.

Russische hooligans veroorzaakten aan het begin van het EK veel overlast, door onder meer in Marseille met Britse voetbalfans op de vuist te gaan. Mede daarom hebben de UEFA en de Raad van Europa dit verdrag geïnitieerd.

In de overeenkomst staat dat politiediensten van de verschillende landen beter informatie uit gaan wisselen over mogelijke probleemgevallen onder de fans. 

Michael van Praag, die als hoofd stadion en veiligheid van de UEFA nauw betrokken was bij het convenant, gelooft dat het convenant zeker effect gaat hebben.

Beter voorbereid

"Het uitwisselen van informatie werkt nu nog niet voor honderd procent", zegt hij. "Maar mede dankzij dit convenant zijn de autoriteiten in de toekomst beter voorbereid. Dan worden zij minder snel verrast." De Amsterdammer is in de race is om het voorzitterschap van de UEFA.

Het convenant is ondertekend door Rusland, Nederland, Frankrijk, Bulgarije, Georgië, Griekenland, Litouwen, Moldavië, Monaco, Montenegro, Portugal, Zwitserland, Macedonië en Oekraïne. De Noor Thorbjörn Jagland, secretaris-generaal van de Raad van Europa, verwacht dat snel meer landen zich aansluiten.