LONDEN - De prestigieuze Britse Booker Prize gaat dit jaar naar de 50-jarige Britse schrijver Alan Hollinghurst voor zijn roman The Line of Beauty. Dat maakte de jury van de wereldwijd gerenommeerde onderscheiding voor Engelstalige literatuur dinsdagavond bekend tijdens een uitzending op de BBC-televisie.

Hollinghurst krijgt behalve de prijs een geldbedrag van 50.000 pond (70.000 euro) op zijn rekening gestort. De verwachting is dat de verkoop van zijn boek de komende tijd flink zal toenemen. De andere genomineerden waren Achmat Dangor (Bitter Fruit), Sarah Hall (The Electric Michelangelo), David Mitchell (Cloud Atlas), Colm Tóibín (The Master) en Gerard Woodward (I'll Go to Bed at Noon).

Het was de 36e keer dat de Booker Prize werd toegekend. In 1969 werd de prijs voor boeken uit het Britse Gemenebest en Ierland voor het eerst uitgereikt.

Vorig jaar ging de prijs naar DBC Pierre voor zijn debuutroman Vernon God Little, een satirische roman over de cultuur van geweld in de Verenigde Staten.