NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen moet een algeheel parkeerverbod instellen voor grote terreinwagens. Die zijn te gevaarlijk en veroorzaken teveel luchtverontreiniging. Parijs en Londen hebben al besloten om het gebruik van die wagens aan banden te leggen. Dat stelt de raadsfractie van GroenLinks, die de gemeenteraad woensdag wil laten stemmen over het voorstel.

Volgens GroenLinks, in Nijmegen de grootste fractie, worden de "aso-bakken of PC Hooft-tractoren" nauwelijks gebruikt voor het berijden van zwaar terrein. "Het zijn statussymbolen voor veelverdieners om lekker mee te shoppen", aldus fractievoorzitter W. van Eck.

Luchtkwaliteit

GroenLinks is volgens Van Eck geschrokken van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat toont aan dat Nijmegen in een regio ligt waar de luchtkwaliteit mondiaal gezien bijzonder slecht is. Luxe terreinwagens leveren door het hoge benzineverbruik een extreme bijdrage aan de luchtvervuiling, aldus de fractie.

Ook maakt GroenLinks zich zorgen over de meestal ernstige gevolgen van een aanrijding met een grote terreinwagen. Dat komt deels door de zogenoemde bull bar ofwel koeienvanger voorop de auto. Vanaf 2007 zijn dergelijke voorbumpers in Europa niet meer toegestaan op nieuwe auto's. Ook zijn de wagens zo hoog en zwaar, dat ze een andere personenauto vermorzelen bij een aanrijding.

Koeienvanger

De fractie schaart zich met het voorstel achter CDA-minister Peijs van Verkeer. Die kondigde vorige week al aan dat zij een onderzoek wil naar de negatieve gevolgen van grote en zware terreinwagens. Zij wil de koeienvanger al eerder verbieden en ook op auto's die in gebruik zijn. Extra belasting op dergelijke auto's heeft volgens de minister weinig zin, aangezien de meestal kapitaalkrachtige eigenaren dat makkelijk kunnen betalen.

De Nijmeegse GroenLinks-fractie denkt dat een algeheel parkeerverbod afdoende werkt. "Als je de auto nergens in de stad mag parkeren, heeft het weinig zin om er in Nijmegen mee rond te rijden", aldus fractievoorzitter Van Eck.