GENEVE - In de Sudanese regio Darfur, die wordt geteisterd door geweld, dreigt een ongekend voedseltekort. De crisis is groter dan de hongersnoden in de afgelopen decennia, waarschuwde het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) dinsdag in Genève.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De organisatie baseert haar vrees op een onderzoek in twintig dorpen in de uitgestrekte regio. Dorpsbewoners meldden dat zij nog moeilijker aan voedsel konden komen dan in de periodes van grote droogte in de jaren tachtig en negentig.

Onveilig

Volgens het ICRC verschilt de huidige crisis van de eerdere hongersnoden omdat er nu sprake is van een combinatie van onveiligheid en voedseltekorten. Veel boeren konden door de gevaarlijke situatie slechts eenderde van hun reguliere aantal gewassen planten.

Wildernis

Het voedseltekort zal naar verwachting van het ICRC aanhouden tot de volgende oogst aan het einde van 2005. Tot die tijd vreest het Rode Kruis voor het leven van families die in de wildernis eten gaan zoeken. Zij lopen daar kans door de Arabische milities aangevallen te worden. Bovendien bestaat het gevaar dat nog meer mensen naar vluchtelingenkampen trekken omdat daar betere voorzieningen zouden zijn.

VN

In het door etnisch geweld geteisterde Darfur zijn sinds maart ongeveer 70.000 mensen omgekomen door geweld, ondervoeding en ziekte. Bijna anderhalf miljoen mensen zijn hun dorp ontvlucht. Van hen verblijven er ongeveer 200.000 in buurland Tsjaad. De VN noemen de crisis in Darfur een van de ernstigste humanitaire crises van dit moment.