RAMALLAH - De Palestijnse president Arafat wil de taken van de Palestijnse Autoriteit opnieuw tegen het licht houden. In een toespraak tot het Palestijnse parlement gaf hij woensdag toe dat de Palestijnse leiders fouten hebben gemaakt en kondigde hij bestuurlijke hervormingen aan.

Het was zijn eerste toespraak sinds het einde van de Israëlische belegering van zijn hoofdkwartier in Ramallah. Hij zei dat de hervormingen hard nodig zijn en stelde zijn gehoor een nieuwe formule in het vooruitzicht van de Palestijnse Autoriteit, zijn ministeries en het veiligheidsapparaat. "Wij willen een totale scheiding van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht", aldus Arafat.

De Palestijnse president zei verder aan dat er verkiezingen moeten komen, maar hij noemde geen datum. Het voorbereiden van zowel de verkiezingen als de hervormingen vergt de nodige tijd, zo zei hij. Arafat beschuldigde Israël ervan afspraken over vrede te schenden, maar voegde eraan toe dat hij zijn best zal doen om tot een duurzame vredesregeling te komen.

Arafat stond al tijden onder druk om veranderingen aan te brengen in het Palestijnse leiderschap. De Verenigde Staten maar ook het Palestijnse volk zelf drong aan meer democratie en minder corruptie.

Reactie Israël

Israël heeft in eerste instantie afwijzend gereageerd op de toespraak die de Palestijnse president Arafat woensdag hield. Arafat kondigde onder grote druk een ingrijpende hervorming aan van het Palestijnse bestuur. Volgens Israël bevat de toespraak niets nieuws.

De regeringswoordvoerder zei dat de toespraak nog moet worden geanalyseerd maar dat het erop op lijkt dat Arafat weinig nieuwe gezichtspunten heeft laten horen. "De Dode Zee is nog steeds de Dode Zee en Arafat is nog steeds Arafat", aldus woordvoerder Gissin.

/DOSSIERMidden-Oosten