Ruim honderd niet-intergouvermentele organisaties (ngo’s) roepen de EU-leiders gezamenlijk op het roer om te gooien met hun migratiebeleid voor mensen uit derde landen. 

De EU opent "een zwart hoofdstuk in de geschiedenisboeken als het Europese buitenlandbeleid alleen nog gericht wordt op het stoppen van migratiestromen", aldus organisaties als Oxfam, Amnesty International en Save the Children.

"Ontwikkelingshulp is een instrument tegen armoede en ongelijkheid, niet om migratie te managen", schrijven de ngo’s aan de vooravond van de EU-Top in Brussel waar migratie dinsdag op de agenda staat.

De Europese Commissie presenteerde begin juni een plan voor "resultaatgerichte migratiepartnerschappen" met niet-EU-landen waarin handel en fondsen worden ingezet voor beter migratiebeheer.

"Dit is geïnspireerd op de overeenkomst van de EU met Turkije om vluchtelingen uit Griekenland terug te nemen en wordt als een succes aangeprezen. In werkelijkheid zijn duizenden mensen in Griekenland gestrand in inhumane omstandigheden", aldus de verklaring.