BAGDAD - Bij een mortieraanval op een basis van de Iraakse Nationale Garde in Mushahidah, veertig kilometer ten noorden van Bagdad, zijn dinsdag volgens Iraakse functionarissen vijf doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Het Amerikaanse leger maakte melding van vier doden en ongeveer tachtig gewonden. In de stad Ramadi ten westen van de hoofdstad leverden Amerikaanse eenheden gevechten met Iraakse opstandelingen.

Zes mortiergranaten sloegen op de basis in Mushahidah in terwijl gardisten op de binnenplaats verzameld waren voor een lezing. Twee Amerikaanse Blackhawk-helikopters vlogen zestien keer op en neer om de gewonden die er het slechtst aan toe waren af te voeren. De Nationale Garde is vaak doelwit van rebellen, die de Amerikaanse inspanningen om de veiligheid te vergroten proberen te ondermijnen.

In het centrum van Ramadi vochten Amerikaanse eenheden met opstandelingen. De gevechten speelden zich volgens inwoners van de stad af rond het stadhuis. Een Amerikaanse humvee werd door een explosie en door raketvuur beschadigd. In Al-Falahat, een dorp buiten de nabijgelegen stad Fallujah, ontplofte een autobom toen een Amerikaans konvooi passeerde. Ooggetuigen meldden dat drie humvees compleet werden vernield. Over doden of gewonden was nog niets bekend.

Het Amerikaanse leger zegt bij nachtelijke aanvallen op Fallujah verschillende schuilplaatsen en wapenopslagplaatsen van terroristen te hebben vernield. Het Amerikaanse commando liet in een bekendmaking in het midden of het ging om luchtaanvallen.

Olieleiding

In Noord-Irak bliezen saboteurs maandagavond de olieleiding van de raffinaderij in Beji naar Turkije op. Een woordvoerder van de Iraakse Noordelijke Oliemaatschappij bevestigde de aanval. De export is met ongeveer 8 procent verminderd, maar komt niet volledig stil te liggen omdat er nog een pijpleiding operationeel is.