De Graafschap spant een kort geding aan tegen de KNVB om een plek in de Eredivisie voor komend seizoen af te dwingen. 

De club uit Doetinchem doet dit als gevolg van het terugdraaien van de verplichte degradatie van FC Twente.

De directie van De Graafschap sprak donderdagochtend met KNVB-directeur Bert van Oostveen over "de ontstane situatie na het intrekken- en via de beroepscommissie weer teruggeven van de proflicentie aan FC Twente", zo meldt de club.

"Het was een teleurstellend, niet constructief gesprek. Wij zien geen andere mogelijkheid dan een kort geding aan te spannen tegen de KNVB", aldus commercieel directeur Martine Zuil. De Graafschap vraagt de spoedzitting mogelijk vrijdag al aan.

De KNVB laat weten de beslissing van de 'Superboeren' te betreuren. Eerder liet van Oostveen al optekenen dat hij geen gronden ziet om De Graafschap een negentiende plek in de Eredivie te geven. "En een financiële tegemoetkoming lijkt me ook niet gegrond."

Beroepscommissie

De Doetinchemmers degradeerden afgelopen seizoen via de play-offs naar de Jupiler League, maar leken toch in de Eredivisie te mogen blijven omdat de licentiecommissie van de KNVB FC Twente zijn licentie zou afnemen als straf voor alle financiële wanorde van de afgelopen jaren. Uiteindelijk werd de Tukkers degradatie naar de Jupiler League opgelegd. Twente ging daar tegen in beroep.

Afgelopen vrijdag stelde de beroepscommissie van de KNVB  FC Twente in het gelijk, waardoor die ploeg in de Eredivisie blijft en De Graafschap na een maand onzekerheid volgend seizoen alsnog een niveau lager moet uitkomen.

Recht op Eredivsie

"Gezien het falen van met name de licentiecommissie van de KNVB, vinden wij, samen met onze juristen, dat wij recht hebben op een plek in de Eredivisie", stelt Zuil.

"Het is gezien het licentiereglement normaal gesproken immers ondenkbaar dat er bij een dergelijk vals spel nog een plek bestaat in de Eredivisie. Dat vindt de beroepscommissie van de KNVB zelf ook. De KNVB denkt daar anders over", laat de commercieel directeur weten. 

"We gaan nu in een spoed kort geding vragen of de rechter opnieuw naar de gang van zaken wil kijken. We knokken voor onze eigen plek op het hoogste niveau, maar zeker ook ter voorkoming van een dergelijk falend systeem in de toekomst. Daar is heel voetballend Nederland namelijk de dupe van, dit mag nooit meer gebeuren."