Nederland en België gaan in de Maas tussen Maastricht en het Waalse grensdorpje Visé een nieuwe grens trekken. Dat vereist onder meer een ruil van stukjes (schier)eiland in de rivier. 

Daarmee wordt Nederland een stukje groter: 15 hectare Belgisch grondgebied komt bij Nederland. 

Donderdag tekenen vertegenwoordigers van de betrokken Belgische en Nederlandse ministeries, provincies en gemeenten in het stadhuis van Visé een "memorandum" over de grenscorrectie.

Tussen 1960 en 1980 is er veel gebaggerd in en rond de Maas tussen Visé en Maastricht. Daardoor is de loop van de Maas gewijzigd. De eerst bochtige Maas werd rechtgetrokken. Maar als gevolg daarvan hebben Belgische eilandjes zich aangehecht aan Nederlands grondgebied.

Donderdag wordt een eerste stap gezet naar de grenscorrectie, inclusief de ruil van drie stukjes onbebouwd land en enkele stukken rivier. Daardoor komt de grens als vanouds weer in het midden te liggen.

Om de grenscorrectie mogelijk te maken, bereidt een grenscommissie een definitief voorstel voor. Daaruit wordt een verdrag opgesteld dat aan beide parlementen zal worden voorgelegd.

Nederland krijgt stuk land erbij
Nederland krijgt stuk land erbij