NEW DELHI - India gaat wraak nemen voor de bloedige aanslag dinsdag in Kashmir die aan 33 mensen het leven kostte. Dat heeft premier Vajpayee woensdag gezegd in een toespraak tot het parlement. "Wat er gebeurd is, is een slachting van onschuldigen. We zullen die moeten vergelden." Hij zei niets over de vorm van de vergelding en ook niet tegen wie die zal zijn gericht.

De Indiase politie zegt er vrijwel zeker van te zijn dat militanten uit Pakistan de zelfmoordaanslag hebben uitgevoerd. Tot nu toe heeft geen enkele groepering de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Een woordvoerder zei dat uit onderschept radioverkeer is gebleken dat de aanslag waarschijnlijk het werk is van de groepering al-Mansoorian. Dit is de nieuwe naam van de terreurgroep Lashkar-e-Taiba. Pakistan heeft deze organisatie in januari, samen met enkele andere, verboden.

De VS proberen de oplopende spanning tussen India en Pakistan te temperen. Onderminister van Buitenlandse Zaken Recca, die op dit moment op bezoek is in India, zei dat de aanslag was bedoeld om de vrede en stabiliteit in de regio te ondermijnen. De bedoeling van de daders was de spanning tussen India en Pakistan op te voeren, zei Recca.

De aanslag heeft 27 burgers, drie militairen en de drie daders het leven gekost. Zevenenveertig mensen raakten gewond. De rebellen vechten tegen de 'Indiase bezetting' van Kashmir. India en Pakistan betwisten de zeggenschap over de deelstaat, waar moslims de meerderheid van de bevolking zijn.

/NIEUWSDoden bij geweld in Kashmir (video)