RIYAD - De Amerikaanse president Bush heeft een plan van Saudi-Arabië verworpen, dat voorzag in het sturen van een vredesmissie van militairen uit moslimlanden naar Irak. De islamitische militairen moesten volgens het voorstel de Verenigde Naties helpen bij het organiseren van de verkiezingen in Irak begin volgend jaar.

De Amerikaanse krant Newsday meldde maandag op gezag van Iraakse en Saudische functionarissen dat Bush het plan van de hand wees, omdat hij niet wilde dat de troepenmacht onder toezicht van de Verenigde Naties zou komen te staan. Het Amerikaanse leger leidt de coalitie van buitenlandse militairen die nu in Irak voor stabiliteit proberen te zorgen.

Volgens Newsday sprak de Saudische kroonprins Abdullah op 28 juli met Bush in een tien minuten durend telefoongesprek over het sturen van een stabilisatiemacht van militairen uit islamitische landen. Landen als Pakistan, Algerije, Egypte en Marokko zouden hebben laten doorschemeren dat ze een bijdrage aan de missie wilden leveren.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties was volgens Newsday positief over het plan.