MADRID - De Spaanse politie heeft maandag zeven moslims opgepakt die een aanslag op het hooggerechtshof in Madrid wilden plegen. Dat heeft de Spaanse krant El Mundo dinsdag in de interneteditie gemeld op gezag van bronnen bij justitie. De politie verrichtte de arrestaties in Valencia, Almería, Madrid en Málaga.

De krant berichtte dat de Spaanse politie was ingeseind door een informant van de geheime diensten in Marokko. Voorafgaand aan de arrestaties, luisterde de politie gesprekken van de verdachten af. Daarin zouden ze te kennen hebben gegeven dat ze een grote aanslag wilden plegen.

Vrachtwagen

De verdachten wilden voor de aanslag op het hooggerechtshof een vrachtwagen met vijfhonderd kilo explosieven gebruiken. In het hooggerechtshof vindt het onderzoek naar de aanslagen van 11 maart op forensentreinen in Madrid plaats. De voorbereidingen voor de aanslag verkeerden nog in een beginstadium. De verdachten hadden de explosieven nog niet aangeschaft. Deze wilden zij afnemen van de Baskische terreurbeweging ETA.

Algerije

Zeker vier arrestanten zijn afkomstig uit Algerije. Van de opgepakte personen hebben er enkelen in Spaanse gevangenissen gezeten. Een van hen, de Algerijn Ismail Latrech, was een informant van de Spaanse inlichtingendiensten in zaken als drugshandel en mensensmokkel.

Bronnen bij Spaanse inlichtingendiensten lieten weten dat de groep contacten had met mensen in Australië en de Verenigde Staten. Ook elders in Europa hadden de voorbereiders van de aanslag contacten.

Door de vier aanslagen aanslagen op forensentreinen in en bij Madrid op 11 maart, vielen 191 doden.