UTRECHT - Aanstaande moeders die blijven roken tijdens de zwangerschap, brengen schade toe aan de longfunctie van hun kind. Grootschalig onderzoek van het UMC Utrecht in de wijk Leidsche Rijn heeft dat laten zien.

Het was al bekend dat rokende moeders meer kans hebben op een miskraam of vroeggeboorte, maar de Utrechtse studie toont nu ook aan dat er een direct verband bestaat tussen roken en de longfunctie van pasgeborenen, aldus arts-onderzoeker B. de Jong maandag.

Het effect van een rokende moeder treedt waarschijnlijk al op als het kind nog in de baarmoeder zit. Schadelijke rookdeeltjes zouden via de placenta kunnen worden doorgegeven aan de vrucht, verklaart De Jong.

Van alle pasgeborenen krijgt 20 tot 30 procent in de eerste drie levensjaren last van de luchtwegen. Het merendeel daarvan groeit er vanzelf weer overheen, 30 procent houdt het.

Het onderzoek in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn volgt alle kinderen die daar worden geboren. Tot dusver doen er zeshonderd mee, die tot aan hun volwassenheid gevolgd zullen worden.