In een nieuwe opiniepeiling over de vraag of de Britten al of niet de EU vaarwel moeten zeggen, is een meerderheid voorstander van lidmaatschap van de EU. 

Dat meldt het Britse persbureau Press Association zaterdag op basis van een peiling voor de krant Mail on Sunday. Het gaat naar het zich laat aanzien om de eerste peiling sinds de brute moord op parlementslid Jo Cox die voor het lidmaatschap campagne voerde.

Van de ondervraagden zei 45 procent lid te willen blijven en 42 procent zei de unie te willen verlaten (Brexit). Voor de moord op de 41-jarige Cox leken de meeste peilingen juist aan te geven dat de voorstanders van de Brexit iets voor lagen op de tegenstanders.

Voor The Sunday Times is net ook een peiling uitgevoerd en daar waren nu iets meer ondervraagden voor lidmaatschap van de EU (44 procent) dan tegen lidmaatschap (43 procent).

Volgens de krant heeft dat echter niets te maken met de dood van Cox, maar groeit de bezorgdheid over de waarschijnlijk dramatische economische gevolgen van de Brexit.

Video: Brexit in 60 seconden

In 60 seconden: Brexit
In 60 seconden: Brexit

Animatie: in60seconds

Moord

Cox van de linkse oppositiepartij Labour werd donderdag op brute wijze vermoord in haar eigen kiesdistrict ten zuidwesten van Leeds. De dader is volgens Britse media een 52-jarige werkloze man uit de buurt, Thomas Mair, met extreemrechtse ideeën.

Hij zou de moord hebben beraamd en zijn slachtoffer hebben opgewacht in Birstall, ruim 250 kilometer ten noorden van Londen. Mogelijk had hij politieke motieven voor zijn daad.

Britse media

De vraag of Groot-Brittannië de Europese Unie moet verlaten, verdeelt ook Britse media. De rechtse Mail on Sunday schaarde zich zaterdag achter de campagne om in de EU te blijven, terwijl de Sunday Times lezers opriep voor een vertrek te stemmen.

Eerder kozen ook andere kranten al partij. Zo raadt The Times zijn lezers aan tegen een vertrek uit de Europese Unie te stemmen in het referendum van donderdag. De tabloid The Sun sprak zich juist uitdrukkelijk uit voor een brexit, evenals de Sunday Telegraph.