Een docent van een school in Zwijndrecht heeft antwoorden van twaalf van zijn examenkandidaten verbeterd. De Onderwijsinspectie heeft de antwoorden ongeldig verklaard; de scholieren kunnen de examens opnieuw doen.

Een woordvoerder van de inspectie heeft zaterdag een bericht daarover in het AD bevestigd. Het ging om havo-examens management & organisatie.

De zaak kwam aan het licht toen de tweede corrector van een andere school aan de bel trok. Hij zag in de examens doorhalingen en aanvullingen in een afwijkende schrijfstijl en waarschuwde de inspectie. Deze bevestigde de ontdekking en nam contact op met het Walburg College.

Voor de vragen waarbij de aanpassingen zijn ontdekt, krijgen de leerlingen geen punten. Zij mogen, als ze dat willen, het examen opnieuw maken en behouden daarna het recht op een herexamen.

Twee hoofdzondes

Dit soort zaken komt vaker voor, aldus de woordvoerder van de Onderwijsinspectie, maar niet vaak.

Volgens het AD heeft de school de docent op staande voet ontslagen. "Er zijn voor een docent twee hoofdzondes: je blijft met je vingers van kinderen af en je sjoemelt niet met toetsen en examens", stelt de directeur in de krant. De school beraadt zich op verdere stappen tegen de docent.