Bedrijven die criminelen helpen witwassen niet aangepakt

Bedrijven die Nederlandse criminelen helpen misdaadgeld wit te wassen via belastingparadijzen, komen daar vaak mee weg. Het Openbaar Ministerie zou deze zogenoemde brievenbusfirma’s kunnen vervolgen, maar doet dat bijna nooit. 

Dat zegt oud-FIOD-rechercheur Jan van Koningsveld in De Telegraaf van zaterdag. Het Openbaar Ministerie (OM) zou zijn conclusies niet ontkennen. 

Een woordvoerder van het OM zegt tegen de krant dat het voor het bewijzen van witwassen niet noodzakelijk is om een eventuele gebruikte offshore-constructie te ontrafelen of te vervolgen. De focus van het Functioneel Parket ligt volgens de woordvoerder op het afpakken van vermogen dat niet uit legale inkomsten wordt verklaard.

Buiten beeld

In promotieonderzoek concludeerde Van Koningsveld dat in een op de twee strafrechtelijke onderzoeken brievenbusfirma’s opduiken. Maar het leger aan adviesbureaus en trustkantoren dat die firma’s opzet en beheert, blijft vrijwel altijd buiten beeld bij het OM. 

De Panama Papers ondersteunen het onderzoek van Van Koningsveld. "Ook daar zag je dat de spil in het schandaal, advieskantoor Mossack Fonseca, dertig jaar lang zijn gang kon gaan zonder ooit in problemen te komen met justitie", aldus de oud-FIOD-rechercheur in de krant.

De FIOD zelf wil niet inhoudelijk reageren.  Het OM zegt in gesprek te zijn met Van Koningsveld over 'of en hoe zijn bevindingen kunnen bijdragen aan meer zicht op criminaliteit'.

Lees meer over:
Tip de redactie