WASHINGTON - De Amerikaanse presidentsverkiezingen laten nog twee weken op zich wachten, maar miljoenen Amerikanen kunnen nu al hun stem laten gelden. In 31 staten, die 54 procent vertegenwoordigen van de Amerikaanse bevolking, is er de mogelijkheid om ruim voor 2 november al te stemmen, in persoon of per post.

Sinds maandag kan er gestemd werden in onder meer Florida, Texas, Colorado, Arkansas en North-Dakota. Het systeem van de "vroege verkiezingen" is niet nieuw. De inwoners van de staat Oregon kiezen bijvoorbeeld sinds 1998 alleen nog maar per post. Volgens gegevens van USA Today stemde vier jaar geleden 14 procent vervroegd, 4 procent in persoon en 10 procent per post. De verwachting is dat dit jaar tot een kwart van de Amerikanen vervroegd stemt.

Het idee achter vervroegd stemmen is vooral om de opkomst, doorgaans weinig indrukwekkend in de VS, te verhogen. Tegenstanders vinden dat het systeem fraude in de hand kan werken en bovendien zouden veel Amerikanen stemmen zonder de laatste stand van zaken te weten in de campagne.

Belangrijke gebeurtenissen in de VS of in de wereld kunnen zo geen invloed meer hebben op het stemgedrag. Verreweg de meeste staten die vervroegd stemmen mogelijk maken, stellen daaraan geen voorwaarde. Je hoeft bijvoorbeeld niet gehandicapt, ziek of in het buitenland te zijn als je vervroegd wilt stemmen. In de staat Iowa kan al veertig dagen voor de verkiezingsdag worden gestemd.