Amsterdam praat met lhbt'ers na bloedbad Orlando

De Amsterdamse driehoek van gemeente, politie en justitie gaat om tafel met lhbt-organisaties na het bloedbad in homoclub Pulse in Orlando. 

Na eerdere terreuraanslagen deed de driehoek dit eveneens met onder meer de Joodse gemeenschap, in Amsterdam gevestigde media en theaters en poppodia.

Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft in een brief aan vertegenwoordigers van de lhbt-gemeenschap dat hij het zich kan voorstellen dat de schietpartij in Orlando tot zorgen en vragen heeft geleid. Tijdens de bijeenkomst willen de gemeente, politie en justitie ze bijpraten over wat de overheid zoal doet en over wat de organisaties zelf kunnen doen om zich te beschermen.

Het dreigingsniveau in ons land is volgens Van der Laan sinds 2013 substantieel. Daardoor is ook de kans reëel dat er in Amsterdam een aanslag plaatsvindt. Daarom zijn er de afgelopen jaren allerlei maatregelen genomen, zichtbaar en onzichtbaar.

De burgemeester benadrukt dat het begrijpelijk is dat mensen bang worden van de aanslagen in het buitenland, maar dat ze hun leven er niet door moeten veranderen. Hij vindt dat mensen gewoon naar een café moeten blijven gaan, of naar een concert of naar de Europride later dit jaar.

EU

De EU-landen zijn donderdag in Luxemburg overeengekomen dat ze meer werk gaan maken van gelijke rechten voor mannen en vrouwen, gendergelijkheid en de bescherming van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (lhbti's). 

In Den Haag reageerde minister Jet Bussemaker (Emancipatie) verheugd: "Europese samenwerking is essentieel in de strijd tegen wereldwijde homofobie en het verbeteren van vrouwenrechten. Dat het juist nu belangrijk is dat Europa laat zien waar zij voor staat, behoeft geen betoog met de afschuwelijke aanslag in Orlando nog maar een paar dagen geleden. Homorechten en vrouwenrechten zijn mensenrechten, zonder grenzen."

Een van de afspraken is dat de 28 lidstaten jaarlijks aan de Europese Commissie rapporteren over de voortgang van de positie van lhbti’s in hun land.

Lees meer over:
Tip de redactie