GRONINGEN - Een hoger geboortegewicht van baby's, een scherpe daling van het aantal tweelingen en minder risico's voor de moeder. Dat zijn de resultaten die voortplantingsgeneeskundigen van het Academisch Ziekenhuis Groningen boeken met de zogeheten 'eigen cyclus IVF', die de gangbare hormoonbehandeling overbodig maakt.

De onderzoeksresultaten zijn maandag bekendgemaakt op het jaarcongres van de American Society for Reproductive Medicine in Philadelphia. De eigen cyclus IVF (in vitro fertilisatie) is een nieuwe vorm van reageerbuisbevruchting. In tegenstelling tot de huidige hormoonbehandeling wordt alleen de eicel gebruikt die tijdens de natuurlijke menstruatiecyclus van de moeder vrijkomt.

Tweelingzwangerschappen

Dat heeft tot gevolg dat het percentage tweelingzwangerschappen daalt tot onder de 5 procent. De baby's zijn bovendien gemiddeld 270 gram zwaarder dan de kinderen die na een hormoonbehandeling worden geboren.

Volgens gynaecoloog A. Simons, hoofd van de afdeling klinische IVF, hoeft er tijdens de nieuwe behandeling slechts een minimale manipulatie aan het einde van de menstruatiecyclus te worden uitgevoerd. Dat blijkt uit onderzoek onder 310 vrouwen. De kans op een zwangerschap is na de nieuwe behandelingswijze weliswaar lager dan bij een hormoonbehandeling, maar kan zonder risico's vaker worden uitgevoerd. Het uiteindelijke percentage zwangerschappen blijft daardoor na behandeling gelijk.

De eigen cyclus behandeling maakt de risicovolle hormoonbehandeling overbodig. "Een hormoonbehandeling kan lijden tot het ovariële hyperstimulatie syndroom", zegt Simons. "Bloedvaten rond de eierstokken gaan gaan dan lekken, waardoor er vocht in de buikholte komt, wat uiteindelijk complicaties als trombose kan opleveren."

De eigen cyclus IVF kent overigens een lange historie. De allereerste reageerbuisbaby Louise Brown kwam in 1978 met behulp van deze behandeling ter wereld. Pas in de loop van de jaren tachtig werd overgeschakeld op hormoonbehandeling.