Dekker onderzoekt plan meenemen voldoendes bij zakken eindexamen

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat onderzoeken of een scholier die zakt voor zijn eindexamen, in de toekomst misschien niet meer het hele schooljaar hoeft over te doen, maar alleen de vakken waarvoor hij een onvoldoende haalde.

Scholieren kunnen hun voldoendes dan meenemen naar het volgende schooljaar. Dekker vindt het idee dat D66 eerder opperde aansluiten op al bestaande ontwikkelingen in het onderwijs, zo zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

De scholieren kunnen de tijd die ze nu nog besteden aan de vakken waarvoor ze toch al geslaagd waren, dan gaan gebruiken voor vervolgonderwijs of stages.

Dekker wil nog dit jaar uitsluitsel geven. ''Maar het is niet zo dat we dit nu onmiddellijk gaan invoeren'', waarschuwde de bewindsman. Donderdag krijgen eindexamenkandidaten hun uitslag. Die kunnen dus nog niet van een nieuwe regeling profiteren.

VO-raad

De VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, is groot voorstander van het plan. ''Zittenblijven is niet effectief, in geen enkel jaar dus ook niet in het eindexamenjaar'', aldus een woordvoerster. ''Bijna geen enkele leerling is gemotiveerd als hij of zij een heel jaar opnieuw moet doen. Zeker niet als hij of zij nipt gezakt is.''

De VO-raad hoopt dat het plan zo snel als kan wordt ingevoerd.

Lees meer over:
Tip de redactie