Tussen de vijf- en zeshonderd mensen hebben zaterdag de herdenking bijgewoond van de treinkaping bij De Punt in mei 1977. Bij die actie kwamen uiteindelijk de negen Molukse gijzelnemers om het leven.

Nederland was in 1977 bijna drie weken in de ban van de kaping van de intercity Assen - Groningen.

Na vruchteloze onderhandelingen eindigde de kaping met een grote, gewelddadige bevrijdingsactie. Zes daders en twee onschuldige treinreizigers kwamen om het leven.

Verschillende organisaties, zoals leden van de RMS-regering en politieke organisaties, legden zaterdag kransen. Op de herdenkingsdag was er veel ruimte voor de jonge Molukse generaties, omdat zij volgens de oudere Molukkers het ideaal moeten voortzetten.

Radicalisering

De kaping vond plaats tegen de achtergrond van ontevredenheid en radicalisering onder Molukse jongeren. Een deel voelde zich miskend, streefde naar een eigen Zuid-Molukse staat en eiste dat Nederland zich meer voor dat ideaal zou inzetten.

Nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse kapers van de treinkaping bij De Punt maakten eind vorige jaar bekend de Nederlandse staat voor de rechter te dagen. Volgens hen zijn de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja door mariniers geëxecuteerd terwijl ze zwaargewond en weerloos waren.

Video: 39 jaar geleden liep treinkaping bij De Punt uit op bloedbad

39 jaar geleden liep treinkaping bij De Punt uit op bloedbad
39 jaar geleden liep treinkaping bij De Punt uit op bloedbad