AMSTERDAM - Nederlanders gaan steeds vaker met klachten als kiespijn en andere gebitsproblemen naar de huisarts en de eerste hulppost. Dat meldt De Telegraaf maandag. Sinds de tandarts uit het ziekenfonds is geschrapt moeten patiënten bij de tandarts contant betalen voor een behandeling. Mensen met spoedklachten als kiespijn krijgen op de eerste hulp echter gratis een recept voor een pijnstiller of antibioticakuur.

"Ook zien wij meer en meer mensen met pijnklachten onverantwoord lang blijven rondlopen", zegt tandarts F. van der Laaken van de Amsterdamse Tandartsen Waarnemingsdienst in de krant. Hij stelt dat veel mensen de kosten van een tandartsbezoek eenvoudigweg niet kunnen betalen. Hij noemt het 'te gek voor woorden' dat tandartsen mensen met klachten moeten wegsturen wegens geldproblemen.

Bij de ehbo of huisarts kunnen patiënten uiteindelijk een verwijzing krijgen naar een specialist. Ziekenfondsverzekerden komen ook liever terecht in de stoel van de specialist, omdat die behandeling wel in het basispakket zit.