MINSK - De autoritaire president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, heeft in een omstreden referendum de mogelijkheid gekregen om in 2006 aan een derde termijn te beginnen. Van de deelnemers aan de volksraadpleging schaarde 77,3 procent zich achter een grondwetswijziging die Loekasjenko de gelegenheid biedt langer dan twee termijnen aan te blijven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat heeft het hoofd van de Wit-Russische kiescommissie maandag gezegd op basis van de voorlopige uitslagen. Uit een exitpoll, die was uitgevoerd door de centrale kiescommissie, was al gebleken dat het referendum een grote overwinning voor de president zou worden. Het referendum is geldig omdat meer dan de helft van de Wit-Russen zijn stem heeft uitgebracht.

Volksraadpleging

De president stelde in de volksraadpleging, waarvan de uitslag vooraf al vaststond, voor om meer dan twee ambtstermijnen voor een president mogelijk te maken, zodat hij in 2006 aan een nieuwe regeerperiode kan beginnen. Tegelijkertijd kon de bevolking van de voormalige Sovjetrepubliek een nieuw parlement kiezen. Meer dan 350 kandidaten doen een gooi naar de 110 zetels, de meesten van hen Loekasjenko-aanhangers. De oppositie heeft momenteel maar vier zetels.

Loekasjenko heerst sinds 1994 over Wit-Rusland. Door de autoritaire regeerstijl van 'de snor' raakt het land, dat grenst aan de nieuwe EU-landen Polen, Litouwen en Letland, meer en meer geïsoleerd.

Protest

Drie politieke jongerenorganisaties hebben zondag bij de ambassade van Wit-Rusland in Den Haag een protestactie gehouden tegen de in hun ogen massale verkiezingsmanipulatie. Tientallen demonstranten van de Jonge Socialisten in de PvdA (JS), de Jonge Democraten (JD) en de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) plakten hun mond dicht als protest tegen het monddood maken van vrije pers en oppositie.

De ambassade weigerde een brief aan de ambassadeur in ontvangst te nemen. Wit-Russen die kwamen stemmen, reageerden volgens de jongeren wel positief op de actie, evenals de Wit-Russische politieke zusterorganisaties. De JS willen de situatie in Wit-Rusland hoog op de agenda van de Europese Unie krijgen.