HAVANA - De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter wil dat de regering-Bush snel een einde maakt aan het handelsembargo tegen Cuba. Carter deed zijn oproep dinsdagavond (Amerikaanse tijd) tijdens een toespraak op de universiteit van de Cubaanse hoofdstad Havana.

Carter zei dat de tijd rijp is voor het verbeteren van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba. De Amerikanen stelden het handelsembargo veertig jaar geleden in, enkele jaren na de Cubaanse revolutie.

In zijn toespraak, die door de Cubaanse televisie werd uitgezonden, hekelde Carter tevens het gebrek aan politieke vrijheden in de eilandstaat. Hij wees erop dat ruim 11.000 Cubanen hun handtekening hebben gezet onder een pleidooi van een groep dissidenten voor politieke hervormingen.

Fidel Castro

De voormalige president verzocht de Cubaanse leider Fidel Castro een delegatie van het Internationale Rode Kruis en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Mary Robinson, te ontvangen.

Carter wil dat medewerkers van het Rode Kruis Cubaanse gevangenissen mogen bezoeken. Robinson moet naar zijn mening in de gelegenheid worden gesteld de behandeling van politieke gevangenen ter discussie te stellen. Vorige maand riep de VN-Mensenrechtencommissie Cuba al op te werken aan de verbetering van de mensenrechtensituatie.

Carter arriveerde zondag in Cuba voor een zesdaags bezoek.