VN noemt afsluiten Palestina 'mogelijk collectieve straf'

Het afsluiten van de Palestijnse gebieden door Israël als reactie op de aanslag in Tel Aviv woensdagavond is misschien een volgens internationaal recht verboden collectieve straf.

Dat heeft de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN vrijdag gezegd.

Israël trok donderdag de verloven voor zo'n 83.000 Palestijnen in om het land in te mogen reizen. Daarnaast zijn de verloven ingetrokken voor bewoners van de Gazastrook om op de Tempelberg te bidden, meldt de Israëlische krant Haaretz.

Met deze maatregelen reageerde het land op de aanslag in Tel Aviv waarbij twee Palestijnse mannen om zich heen schoten. Daardoor kwamen vier mensen om.

Onrecht en frustratie

Israëlische autoriteiten concludeerden woensdag dat het om een terroristische aanslag gaat. De daders komen uit een dorp op de Westelijke Jordaanoever, in de buurt van Hebron.

De VN-commissaris Zeid Ra'ad al Hussein veroordeelde de afsluiting van de Palestijnse gebieden. Die zal alleen maar het gevoel van "onrecht en frustratie" onder de Palestijnen aanwakkeren.

Palestijnse Autoriteit

De Palestijnse  Autoriteit heeft nog niet gereageerd op de schietpartij, aldus de BBC.

Volgens de BBC is het de dodelijkste aanslag in maanden. Sinds oktober zijn 33 Israëli's omgekomen en meer dan tweehonderd Palestijnen, volgens Israël voornamelijk aanslagplegers.

Lees meer over:
Tip de redactie