JERUZALEM - Een ontmoeting tussen de Israëlische premier Ariel Sharon en joodse kolonisten over het omstreden terugtrekkingsplan uit de Gazastrook is zondag een totale mislukking geworden. Koepelorganisatie Yesha van de kolonisten noemde de opstelling van Sharon in een verklaring achteraf "een schande''.

De ontmoeting was in het kantoor van de premier in Jeruzalem en duurde twee uur. De vertegenwoordigers van de kolonisten probeerden Sharon te overtuigen van de noodzaak een nationaal referendum te houden over zijn plannen om volgend jaar alle nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen, maar ze kregen nul op het rekest.

Niet serieus

Volgens een Yesha-vertegenwoordiger toonde Sharon zich geen enkel moment bereid serieus in te gaan op de voorstellen en "deunde hij alleen maar teksten op die zijn adviseurs hadden voorbereid''. Het kantoor van Sharon weigerde na afloop van het gesprek commentaar te geven.

Geen referendum

De premier heeft al eerder aangegeven dat hij niets voelt voor een nationaal referendum over het terugtrekkingsplan. Niet omdat hij vreest dat de Israëliërs het plan zullen wegstemmen, uit peilingen blijkt dat een meerderheid voor terugtrekking is, maar omdat de officiële goedkeuring in het parlement voor een referendum veel tijd vergt. Daardoor zou het plan, waarvan het begin van de uitvoering nu in mei gepland staat, worden vertraagd.

Stemming

Sharon zal het plan volgende week in stemming brengen in de Knesset, het Israëlische parlement. Zijn rechtse regering heeft sinds het vertrek van een aantal extreemrechtse partijen uit de coalitie geen meerderheid in het parlement. De linkse oppositieleider Shimon Peres heeft laten weten dat hij de premier aan de vereiste meerderheid zal helpen voor het Gazaplan.