Voorlopig geen stroomstootwapen voor agenten

De invoering van een stroomstootwapen is voorlopig van de baan. Dat hebben de Nationale Politie en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) besloten. 

Politieagenten krijgen in 2018 wel een uitschuifbare wapenstok.

''Volgens experts en wetenschappers is het beter om niet twee nieuwe instrumenten tegelijk in te voeren. We hebben nu gekozen voor de uitschuifbare wapenstok", aldus een woordvoerster van de Nationale Politie naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. 

"Met de stok is al eerder geëxperimenteerd en dat is goed bevallen. Het is ook geen geheim dat we bij de politie voor financiële uitdagingen staan. Er moeten keuzes gemaakt worden. Er is nu voor de stok gekozen."

De uitschuifbare stok heeft als voordeel dat die makkelijker te dragen is. Hij is gemaakt van harder materiaal en er komt meer dreiging vanuit. ''Het uitschuiven ervan is vaak al afdoende.''

De uitschuifbare stok heeft als voordeel dat die makkelijker te dragen is. Hij is gemaakt van harder materiaal en daarom effectiever in gebruik. Er komt meer dreiging vanuit. ''Het uitschuiven ervan is vaak al afdoende.''

Het duurt nog even voordat de agenten de stok gaan gebruiken omdat ze eerst een training moeten volgen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat aan NU.nl weten dat daarnaast ook de spijkermat niet wordt aangeschaft door de politie.

Tip de redactie