DEN HAAG - De Verenigde Naties vinden het nog te gevaarlijk om met VN-vliegtuigen te vliegen op Bagdad. De luchtbrug van een Nederlands Fokker-60-transportvliegtuig tussen de Jordaanse hoofdstad Amman en Bagdad is daarom de afgelopen twee weken al een aantal malen uitgesteld.

Het Nederlandse toestel zou 5 oktober naar Jordanië vertrekken om daar voor de VN personeel en materieel te vervoeren naar Bagdad en andere Iraakse steden. Een woordvoerder van de luchtmacht bevestigde zaterdag dat de veiligheidscoördinator van de Verenigde Naties nog niet het groene licht heeft gegeven voor de missie, Unami geheten. De Amerikanen en andere landen vliegen wel op Bagdad.

Risico-analyse

De luchtmacht benadrukt dat de Nederlandse risico-analyse anders is dan die van de VN. "Wij hebben geen probleem met vluchten op Bagdad. Dat hebben we al eerder gedaan en onze Fokkers hebben zelfbeschermingsmiddelen tegen raketten. We hebben ook al eerder een periode tussen Amman en Bagdad gevlogen. Maar de VN maken nu een andere analyse."

Als de Nederlandse luchtmacht volgende week de definitieve uitnodiging van de VN krijgen, duurt het nog een aantal dagen voordat de vluchten op Bagdad beginnen. De missie is dan nog maar van korte duur, op 10 november neemt Italië de luchtbrug over.