NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag unaniem een resolutie goedgekeurd die voorziet in versoepeling van het sanctieregime tegen Irak.

De raad hernieuwde ook het olie-voor-voedselplan, dat Bagdad toestaat olie te verkopen om van de opbrengst onder toezicht van de VN voedsel en medicijnen te kopen.

De VN stelden de sancties in nadat Irak twaalf jaar geleden het buurland Koeweit was binnengevallen. Met het nieuwe besluit blijven deze sancties van kracht, maar de procedures voor het importeren van consumptiegoederen, zoals fietsen en naaimachines, worden versoepeld, zodat ze sneller bij de bevolking terechtkomen.

Binnen tien dagen

De meeste goederen mogen nu na controle door VN-functionarissen binnen tien dagen naar Irak. Voor goederen die zowel voor militaire als civiele doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals communicatieapparatuur en vrachtwagens, is een aparte lijst met driehonderd goederen. De controle van deze goederen moet binnen dertig dagen worden afgehandeld.

Op het laatste moment besloot ook Iraks buurland Syrië voor de resolutie te stemmen, ondanks eerdere bezwaren. Op de sancties bestond veel kritiek, omdat vooral de Irakese bevolking hierdoor werd getroffen. De sancties treffen vooral de mensen die medische hulp nodig hebben. De Russen en Amerikanen hebben maanden onderhandeld over een nieuwe aanpak die de burgerbevoking moet ontzien.

Uitzonderingen

Sinds december 1996 werden ten behoeve van de bevolking al uitzonderingen op de sancties gemaakt. Irak mag sindsdien olie uitvoeren en met de opbrengst voedsel en medicijnen invoeren. Die versoepeling had echter wegens strenge controles niet het beoogde effect.

De Amerikaanse regering noemde het besluit "een stap voorwaarts voor het Iraakse volk", maar zei verder dat het Iraakse regime nu moet "bewijzen" dat het het leven van de bevolking wil verbeteren. "De Iraakse regering heeft nu de mogelijkheid te bewijzen dat het dezelfde voordelen wil voor alle burgers", aldus een woordvoerder.