De vrouw van een politieagent is zondag doodgeschoten in de stad Dhaka in Bangladesh. De agent maakt deel uit van het team dat moslimextremisme bestrijdt.

Drie aanvallers op een motorfiets belaagden de 33-jarige Mahmuda Aktar nadat zij haar zoon naar school had gebracht. De vrouw werd drie keer in het hoofd geschoten.

De politie vermoedt dat er een verband is met het werk van haar echtgenoot, die een belangrijke rol speelde in het oppakken van een aantal prominente militante moslims.

In de provincie Nahore, in het noorden van Bangladesh, werd zondag een christelijke zakenman doodgestoken. Het is nog niet duidelijk of de twee aanvallen met elkaar verband houden.

Geweld tegen academici

In Bangladesh is het geweld door extremistische moslims de afgelopen maanden opgelaaid.  Sinds februari zijn verschillende seculiere of atheïstische schrijvers en leden van religieuze minderheden vermoord in Bangladesh. Ook bloggers en academici zijn doelwit.

Islamisten zouden in 2013 een dodenlijst hebben opgesteld waarop de namen van 84 "atheïstische bloggers" staan.

Video: Vrouw agent Bangladesh gedood

Extremisten doden vrouw van politieagent in Bangladesh
Extremisten doden vrouw van politieagent in Bangladesh

Kapmessen

Half mei werden een dorpsdokter en een universitair docent aangevallen met kapmessen. De dokter overleefde de aanval niet. Ook in dit geval reden de aanvallers op motorfietsen.

Eind april werd op straat een hoogleraar Engels vermoord. Ook de hoofdredacteur van een blad dat zich richt op homo- en biseksuelen en transgenders overleefde een brute aanval op straat niet.

Hij was een van de gezichten van de homo-emancipatie in Bangladesh. Zijn 'regenboogprotesten' werden eerder dit jaar door de overheid verboden.