MAASTRICHT - Een 24-jarige Maastrichtenaar is in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen na een achtervolging door de politie. Een 33-jarige passagier die bij de vluchtende man in de auto zat, raakte lichtgewond. De politie wilde de man controleren na een verkeersovertreding.

Waarom de man op de vlucht sloeg is nog onbekend, aldus een politiewoordvoerder zaterdag. De achtervolging duurde ongeveer een halfuur en begon op de Wilhelminakade in Maastricht. In plaats van te stoppen voor de controle ging de Maastrichtenaar er met hoge snelheid vandoor.

Tijdens zijn vlucht verloor hij de macht over het stuur en kwam tot stilstand tegen de fabrieksgevel van sanitairbedrijf Sphinx. Niettemin slaagde hij erin de tocht voort te zetten. Daarbij ramde hij onder meer een politieauto. Achtervolgd door de politie reed de man met hoge snelheid over de snelweg A2 richting Heerlen. Daar wist hij een wegversperring van de politie te ontwijken, waarna hij weer met hoge snelheid terugreed in de richting van Maastricht.

Fuik

Ter hoogte van het stadion de Geusselt had de politie een fuik opgezet om de man tot stoppen te dwingen, maar de bestuurder reed daar met onverminderde snelheid doorheen. Op de Geusseltkruising verloor de Maastrichtenaar de macht over het stuur en botste met hoge snelheid tegen een lichtmast. Beide inzittenden werden daardoor uit de auto geslingerd. De bestuurder was op slag dood. De passagier is overgebracht naar een ziekenhuis.

Omdat de politie Limburg-Zuid zelf betrokken is bij het ongeval, onderzoekt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) de zaak.