Spoorstaking België vrijdagavond ten einde

Na negen dagen komt er een einde aan de spoorstaking in België. Vanaf vrijdagavond 22.00 uur moet het treinverkeer weer volgens de dienstregeling rijden.

De vakbonden hebben aangekondigd dat de stakers hun werk dan weer oppakken.

Het treinverkeer is vrijdag nog verstoord, vooral in Wallonië. Ook de verbindingen van en naar Duitsland kunnen worden getroffen. In Vlaanderen valt de overlast mee.

Franstalig spoorpersoneel legde het werk vorige week woensdag neer uit protest tegen een besluit waardoor ze minder compensatiedagen krijgen. Vele onderhandelingsronden leidden niet tot een oplossing, maar de bonden hebben nu besloten dat het voorlopig genoeg is. Later op de dag volgen nog wel nieuwe gesprekken met de spoordirectie.

Meer dan 12.000 treinen zijn uitgevallen door de staking, vooral in het zuiden van België. Ook het goederenvervoer werd getroffen. Volgens het bedrijfsleven, vooral de staal- en chemische sector, loopt de schade in de tientallen miljoenen.

Pensioenproblematiek

De onvrede bij de werknemers draait om de flexibilisering van de 38-urige werkweek en de pensioenproblematiek. Zo worden de regels over de zogenoemde kredietdagen aangepast.

Die compensatiedagen krijgen werknemers als ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Na een herberekening die door de regering is doorgevoerd verliezen de spoorwerknemers één tot twee kredietdagen.

Ook cipiers in België hebben al enkele weken het werk neergelegd. Zij staken ook om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Om de gevangenissen enigszins normaal te laten draaien wordt het leger ingezet, evenals de politie.

Lees meer over:
Tip de redactie