PRAAG - Uit een overstroomde chemische fabriek langs de Elbe in Tsjechië is donderdag een wolk chloor ontsnapt. Dat heeft de televisie meegedeeld. De Spolana-fabriek ligt in Neratovice, vijftien kilometer ten noorden van Praag.

Volgens de televisie zullen de bewoners van Neratovice waarschijnlijk moeten worden geëvacueerd. Boven het bedrijf hangt volgens een woordvoerder van Greenpeace in Tsjechië een dikke gele wolk. Ook bestaat er het gevaar dat water wordt verontreinigd met dioxine dat in twee gebouwen op het fabrieksterrein ligt opgeslagen.

Greenpeace heeft de Spolana-fabriek op de lijst van bedrijven geplaatst die de milieuwetgeving consequent overtreden. Vorig jaar voerden aanhangers van de organisatie nog een symbolische blokkade van het bedrijf uit uit protest tegen de opslag van het uiterst giftige dioxine op het terrein.

Bezorgdheid

De Duitse minister van Milieu, Trittin, toonde zich donderdag bezorgd over mogelijk vervuiling van de Elbe met onder dioxine en kwik die op het overspoelde terrein aanwezig zijn. In het Duitse stroomgebied van de Elbe zijn al watermonsters genomen, maar die wijzen vooralsnog niet op problemen. Ook Trittin verklaarde geen direct gevaar te zien. Greenpeace is daarentegen allerminst gerust.

/NIEUWSWaterpeil daalt gestaag in Praag Praag maakt zich op voor vloedgolf (video)Midden-Europa lijdt onder noodweer (video)