ROTTERDAM - Bij controles van douane, zeehavenpolitie en FIOD/ECD is in de Rotterdamse haven de afgelopen negen maanden 3300 kilo cocaïne gevonden. Dat verklaarde de zeehavenpolitie Rotterdam zaterdag. De hoeveelheid is bijna twee keer zo groot als in het hele jaar 2003 werd gepakt. De gevonden drugs hebben een straatwaarde van 150 miljoen euro.

De politie sluit niet uit dat de toename van de drugsstroom te maken heeft met de strengere controles op Schiphol. Bij deze zogenoemde 100-procentscontroles worden toestellen uit een risicoland compleet onderzocht op drugs, inclusief passagiers en bagage. "Het kan heel goed zijn dat smokkelaars hierdoor uitwijken naar de haven, maar wellicht zijn er ook andere redenen voor", aldus een woordvoerster van de zeehavenpolitie.

Containers

De controles van de containers in de Rotterdamse haven worden uitgevoerd door zogenoemde hit and run containerteams. Deze zijn samengesteld uit leden van zeehavenpolitie, douane en FIOD/ECD. De politie pleit voor meer samenwerking tussen deze diensten om de pakkans te vergroten. "De afgelopen jaren is de samenwerking al flink aangehaald, maar er zou nog meer nadruk op gelegd moeten worden", aldus de woordvoerster.