ZEIST - De ijsberenpopulaties in het zuidelijke deel van hun verspreidingsgebied dreigen uit te sterven als de klimaatverandering doorgaat.

Door de langere zomers op de Noordpool moeten de ijsberen langer teren op de vetreserves die zij in de winter hebben aangelegd en komt hun gezondheid in gevaar. Dit levert weer risico's op voor de voortplanting. Het
Wereld Natuur Fonds

De slinkende ijsmassa’s maken het steeds moeilijker voor de ijsbeer om zijn jachtgebieden te bereiken. Het water vriest te laat dicht en smelt te vroeg, waardoor het jachtseizoen voor de ijsbeer veel korter wordt. Daardoor raakt hij verzwakt door voedselgebrek, en gaat zijn conditie achteruit.

Canada

In totaal lopen er nog 22.000 ijsberen rond op aarde, 60 procent daarvan op Canadees grondgebied. Volgens een woordvoerder van het WNF zouden juist de arctische landen voorop moeten lopen in de strijd tegen de klimaatverandering.

"Maar juist Canada, Rusland en de Verenigde Staten, de belangrijkste veroorzakers van klimaatverandering, horen bij de groep die niet snel in actie komt hiertegen."

Pakijs

De afgelopen eeuw zijn de temperaturen op de Noordpool gestegen met 5 graden. In twintig jaar is de hoeveelheid pakijs verminderd met 6 procent. Volgens wetenschappers gaat dit proces door, en is er rond 2050 nog maar 60 procent over.

Het ijsvrije zomerseizoen wordt hierdoor twee keer zo lang. IJsberen zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het pakijs, omdat dit de omgeving is waarop zij op robben jagen.