DEN HAAG - Op de snelweg A12 (Arnhem-Den Haag) zijn vrijdagavond rond middernacht twaalf mensen gewond geraakt bij drie grootschalige ongevallen tussen Zoetermeer en Den Haag. Daarbij waren in totaal 42 auto's betrokken. Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd.

De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. Hoe ernstig ze eraan toe zijn, wist ze niet. De drie aanrijdingen, die nagenoeg op hetzelfde moment plaatshadden, staan volgens de woordvoerster los van elkaar.

Over de oorzaak van de ongevallen is nog weinig bekend. Mogelijk was er sprake van gladheid, zei de woordvoerster. Maar wat daarvan dan de oorzaak zou kunnen zijn, is niet bekend.

Fly-over

De meeste auto's (25) slipten en botsten ter hoogte van de zogeheten fly-over van het Prins Clausplein bij Den Haag. Ter hoogte van tankstation Knorrestein bij Zoetermeer waren twaalf voertuigen bij een ongeval betrokken en bij de afslag Nootdorp waren het er vijf, aldus de woordvoerster. De drie aanrijdingen deden zich voor verspreid over een weggedeelte van ongeveer vijf kilometer.

Veel ambulances, takelwagens, politiemensen en brandweerlieden waren ter plaatse om hulp te verlenen en de ravage op te ruimen. De brandweer moest twee auto's open knippen om de inzittenden te kunnen bevrijden. Alle voertuigen zijn weggesleept. Mensen die ongedeerd waren maar niet meer verder konden rijden, zijn per bus naar een treinstation vervoerd.

De snelweg tussen Zoetermeer en Nootdorp was de hele nacht afgesloten in verband met opruim- en herstelwerkzaamheden. Rond acht uur zaterdagochtend kon het verkeer weer van de rijbanen gebruik maken.