BAGDAD - Onbekenden hebben zaterdagochtend aanslagen gepleegd op zes kerken in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat hebben een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en ooggetuigen gezegd. De explosies veroorzaakten schade, maar er zijn geen berichten over slachtoffers.

Het ging ogenschijnlijk om een gecoördineerde aanval op de kleine christelijke gemeenschap van Bagdad. De eerste ontploffing deed zich rond 4.00 uur (lokale tijd) voor bij de kerk van St. Jozef in het westen van de hoofdstad.

Vervolgens ontploften binnen een uur tijd bommen bij een andere St. Jozef-kerk, ditmaal in de wijk Dora in zuidelijk Bagdad, bij de St. Paul-kerk in hetzelfde gebied, en bij een orthodoxe kerk in het centraal gelegen Karrada. Een uur later werd een aanslag uitgevoerd op de de St. Thomas-kerk in het westelijk gelegen Mansour.

Mortiergranaat

Na het ochtendgloren ontplofte een mortiergranaat op een parkeerplaats tussen een hotel en de anglicaanse St. Joris-kerk in het centrum van Bagdad. Bij deze aanslag werden vijf auto's vernield.

De christelijke gemeenschap in Irak is zwaar getroffen door de chaos die na de door de Amerikanen geleide invasie van vorig jaar is ontstaan. Begin augustus kwamen ten minste tien personen om toen in Bagdad en het noordelijke Mosul vijf kerken werden aangevallen. Bij die aanslagen raakten vijftig personen gewond.

Christenen maken met 700.000 leden circa 3 procent van de Iraakse bevolking uit. Zij zijn voornamelijk lid van eeuwenoude kerkgenootschappen als de Assyrische en Chaldese kerk.