HILVERSUM - Als er nu verkiezingen waren, zou de PvdA meer zetels krijgen dan CDA, VVD en D66 samen. Dat blijkt uit de Politieke Barometer van onderzoeksbureau Interview/NSS in het televisieprogramma NOVA. Met 59 zetels zou de partij van Wouter Bos veruit de grootste worden. De coalitiepartijen zouden uitkomen op 58 zetels in totaal.

Het CDA heeft na weken van verlies wel in de peilingen weer een zetel teruggewonnen. Zou Nederland nu mogen kiezen dan leveren de christen-democraten vijftien van hun huidige 44 zetels in. Vorige week waren er dat nog zestien.

Coalitiegenoot VVD eindigt in het lijstje net als vorige week op 23 zetels (nu 28). Alleen de derde regeringspartij D66 weet zijn huidige sterkte van zes zetels te behouden. De aanhoudende verliezen voor de coalitie in de afgelopen weken zijn daarmee tot stilstand gebracht.

Groei gestaag

De heersende maatschappelijke onvrede over het kabinetsbeleid doet de oppositie opnieuw goed. De PvdA groeit gestaag door. Ten opzichte van de laatste peiling vorige week heeft de partij van Wouter Bos er weer twee zetels bij gekregen. Ook de SP pakt er in een week tijd een zeteltje bij en komt zo op vijftien. Dat zijn er nu acht.

Zowel de LPF als Wilders leveren deze week opnieuw in. Volgens Interview/NSS lijkt daarmee "het Wilders-effect" te zijn verdwenen.