AMSTERDAM - De Noorse politie is de dieven op het spoor die bijna twee maanden geleden het beroemde werk 'De Schreeuw' van de Noorse expressionist Edvard Munch stalen uit het Munch-museum in Oslo. Dat heeft een politiewoordvoerder vrijdag bekendgemaakt.

Hoewel er tal van ooggetuigen waren van de roof, waarbij ook Munchs 'Madonna' buit werd gemaakt, en er vele tientallen tips zijn binnengekomen, heeft de politie de daders van de brutale gewapende roofoverval nog steeds niet opgepakt. Ook de kunstwerken zijn nog altijd spoorloos.

Toch is er volgens de politie nu reden tot optimisme. In de vluchtwagen die de dieven gebruikten, zegt de politie aanwijzingen te hebben gevonden voor de identiteit van de daders, ondanks dat ze de wagen hebben volgespoten met schuim uit een brandblusser om zoveel mogelijk sporen te wissen. Meer details over het onderzoek naar de kunstroof wil de politie niet prijsgeven.

Het motief van de diefstal is nog altijd onduidelijk. De politie ging er aanvankelijk van uit dat het de daders om geld te doen is. Ze zouden de schilderijen tegen betaling van losgeld willen teruggeven. Maar tot nog toe hebben de daders nog geen contact met de politie opgenomen. Een andere mogelijkheid is dat de daders in opdracht van een verzamelaar handelden. Dat de schilderijen op de zwarte markt belanden is volgens de meeste kenners niet waarschijnlijk. Daarvoor zijn ze te bekend. Het Munch-museum had de twee doeken niet verzekerd.