Rusland eist dat Turkije zijn troepen terugtrekt uit Irak, meldt het Russische persbureau RIA dinsdag.

''Het houden van troepen in Irak is absoluut onaanvaardbaar'', citeerde RIA de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

''In principe ben ik van mening dat wat de Turken doen veel meer publieke aandacht verdient van de kant van onze westerse partners'', aldus Lavrov. Volgens de minister zijn de acties van Ankara in Irak ''volstrekt onacceptabel''.

Turkije voert geregeld luchtaanvallen uit op doelen van de terroristische organisatie PKK in het bergachtige noorden van Irak sinds het staakt-het-vuren tussen beide partijen in juli vorig jaar definitief werd geschonden.

PKK-stellingen

Het Turkse leger heeft voor de zesde dag op rij luchtaanvallen uitgevoerd op PKK. Het leger bestookte in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw PKK-stellingen in de zuidoostelijke provincie Hakkari, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Die provincie, waar zich in veel dorpen en steden PKK-strijders hebben verschanst, was de afgelopen dagen ook al het toneel van bombardementen. Het Turkse leger bestookte toen bovendien PKK-kampen in Noord-Irak.

Bij gevechten met strijders van de Koerdische Arbeiderspartij dinsdag in Hakkari sneuvelde een Turkse militair en raakte een andere gewond.

Video: In 60 seconden: De PKK

In 60 seconden: De PKK
In 60 seconden: De PKK

Animatie door: In60seconds

Luchtaanvallen

Turkije haalt ook uit naar Rusland en zegt dat bij de aanvallen van Rusland op Idlib meer dan zestig burgers zijn gedood. In een verklaring deed het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn beklag over ''niet goed te praten'' misdaden van de Russische en Syrische regeringen.

Rusland ontkent dat het in de nacht van maandag op dinsdag luchtaanvallen heeft uitgevoerd op Idlib, een stad in het noordwesten van Syrië die in handen is van rebellen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen bij de aanvallen 23 mensen om het leven.

Gevechtsmissies

''Russische gevechtsvliegtuigen hebben in de provincie Idlib helemaal geen gevechtsmissies uitgevoerd, laat staan luchtaanvallen'', liet het ministerie van Defensie in Moskou weten. Woordvoerder Igor Konasjenkov sprak van ''een gruwelverhaal'' van het Observatorium. De in Groot-Brittannië gevestigde organisatie verspreidt wel vaker berichten die met een korrel zout moeten worden genomen, zei hij.

Idlib en het omliggende gebied worden beheerst door verschillende groepen rebellen, waaronder het met al-Qaeda verbonden Nusra-front.