ROTTERDAM - De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam heeft de voorlopige hechtenis van een 30-jarige verdachte vrijdag met zeven dagen verlengd. Het Openbaar Ministerie (OM) had om deze termijn gevraagd, in plaats van de gebruikelijke dertig dagen. De man zit vast op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket heeft het Openbaar Ministerie die zeven dagen nodig om een onderzoek af te ronden. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan, zal het OM de raadkamer vragen de hechtenis van de man opnieuw te verlengen. De advocate van de verdachte, B. Böhler, verwacht niet dat zijn voorarrest daarna nog wordt verlengd.

De nationale recherche hield de verdachte enkele weken geleden aan. Hij wordt ervan verdacht dat hij explosieven heeft vervoerd of in zijn bezit heeft gehad. De man zou familie zijn van het gezin uit de Utrechtse Bucheliusstraat waar de politie eind september een grootscheepse inval deed, op zoek naar explosieven. Die werden echter niet aangetroffen. Enkele gezinsleden werden opgepakt, maar twee dagen later weer vrijgelaten.

In dit onderzoek naar terrorisme zit ook de 37-jarige Hassan O. vast. De raadkamer verlengde vorige week zijn voorlopige hechtenis met dertig dagen.