AMSTERDAM - Er komen 100.000 extra exemplaren van de omstreden scholierenuitgave van het homojongerenmagazine Expreszo. Dat heeft hoofdredacteur Merijn Henfling vrijdag gezegd. Honderden middelbare scholen, buurthuizen, pabo's en GGD's hebben de afgelopen dagen gemaild of ze het blad ook kunnen ontvangen om te verspreiden.

Expreszo zoekt nog naar een financier om zo snel mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen. Het gaat om een bedrag van 20.000 euro. In de herdruk van het blad wordt de omstreden tolerantietest overigens aangepast.

Balkenende

De meeste christelijke en zwarte scholen die de Expreszo weigerden te verspreiden onder hun leerlingen, stelden te vallen over grappig bedoelde opmerkingen over premier Balkenende in de test. De hoofdredactie van het blad heeft Balkenende woensdag een brief gestuurd om excuses te maken. De premier heeft hier tot nu toe nog niet op gereageerd.

Sticker

Behalve het blad zelf wordt ook de sticker die Expreszo heeft gemaakt de komende weken massaal verspreid. Het gaat om een variant op de stickers van Milieudefensie die ongevraagd drukwerk uit de brievenbus moeten weren. De tekst op de stickers van het blad luidt 'Ja: hetero, ja: homo, deze school is homovriendelijk.' De Free Record Shop gaat de stickers verspreiden in alle 180 filialen. Voor deze actie worden minimaal 250.000 stickers gedrukt.

De bedoeling is dat leerlingen deze sticker op de voordeur van hun school plakken om onder leerlingen en leraren een discussie over homoseksualiteit uit te lokken.