De Nationale Ombudsman is een onderzoek gestart naar politiemensen die bij invallen, doorzoekingen en arrestaties geld en waardevolle goederen zouden ontvreemden.

Een woordvoerder van de Ombudsman heeft een reportage daarover in de uitzending van EenVandaag bevestigd aan NU.nl. Zij kon verder geen mededelingen doen over het onderzoek, dat deze zomer moet worden afgerond. 

In de uitzending kwamen vier strafrechtadvocaten aan het woord die claimen dat dit soort praktijken regelmatig voorkomen. "Alles wat kan gebeuren. Geld, sieraden, drugs, auto’s en Rolexen", zegt strafpleiter Louis de Leon.

Zijn collega’s zeggen in het programma dat ze het al regelmatig hebben meegemaakt dat cliënten hun spullen niet terugkregen, omdat het er niet zou zijn.

Kilo cocaïne

De Leon zegt het te hebben meegemaakt dat van een cliënt haar auto vol lag met spullen toen die in beslag werd genomen. "Toen ze die later kwam ophalen was die helemaal leeg, maar de politie wist van niks."

In veel gevallen doen de verdachten geen aangifte van diefstal, omdat het ze soms goed uitkomt, maar ook omdat het soms moeilijk klagen is: "Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak", zegt advocaat Mark Teurlings.

Soms kan het voordelig zijn voor een verdachte als er "bijvoorbeeld een kilo drugs verdwijnt", stelt advocaat Peter Plasman. "Zijn kansen in de strafzaak worden daardoor beter.’’

Zwartboek

De politie vindt het jammer dat de advocaten de voorbeelden onvoldoende concreet maken. ''Op basis van hun uitspraken kunnen wij niet nagaan hoe een en ander is gelopen'', zegt Ronald Zwarter, de verantwoordelijke politiefunctionaris. In 2014 kreeg de politie 83 klachten over inbeslagnames binnen, terwijl er ruim 228.000 in beslag genomen voorwerpen geregistreerd stonden. Vorig jaar kwam de politie uit op 62 tegenover een totaal van 204.685

Zwarter: ''Uiteraard is het goed dat mogelijke misstanden bij de politie worden gemeld, want we nemen alle signalen zeer serieus. Elke vorm van niet-integer gedrag pakken wij hard aan.'' De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) gaat een zwartboek opstellen.