Steven Kruijswijk heeft vanwege een valpartij in de negentiende etappe van de Giro d'Italia zijn leidende positie in het algemeen klassement verloren.

De Nederlandse kopman van Lotto-Jumbo ging hard onderuit in de afdaling van de Agnello en moest in de resterende 45 kilometer in de achtervolging op zijn naaste concurrent Esteban Chaves.

De 28-jarige Brabander verloor uiteindelijk 3.58 minuten op de Colombiaan van Orica-GreenEdge en heeft met nog twee etappes voor de boeg 1.05 minuten achterstand op Chaves.

Bij de start van de zware bergrit in Pinerolo verdedigde Kruijswijk nog een voorsprong van exact drie minuten op Chaves.

De ritwinst ging naar Vincenzo Nibali, die als eerste de klim naar Risoul voltooide. De Italiaan van Astana demarreerde op de slotklim uit het wiel van onder anderen Chaves en deed bovendien ook prima zaken in het algemeen klassement.

Nibali ging Kruijswijk eveneens voorbij in de rangschikking en moet 44 seconden goedmaken op Chaves. Kruijswijk zakte naar de derde plaats. Alejandro Valverde is op 1.48 minuten de nummer vier. 

Kruijswijk liep bij zijn val een beschadigde elleboog op en wordt in het ziekenhuis verder onderzocht. 

Negentiende Giro-etappe in beeld

Sneeuwwand

Kruijswijk kwam lange tijd niet in de problemen en zag dat Valverde, de toenmalige nummer drie van het algemeen klassement, op de Agnello, met een hoogte van 2.744 meter het 'dak' van deze Giro, moest lossen. De Nederlander kwam samen met Chaves en Nibali boven.

In de afdaling ging het echter mis. Kruijswijk nam een bocht te ruim, ging over de kop en klapte vervolgens tegen een sneeuwwand. Hij kon na enig oponthoud zijn weg weer vervolgen op zijn gehavende fiets. Kruijswijk liep door zijn val wel gelijk een minuut tijdverlies op.

Chaves en Nibali reden volle bak door en toen Kruijswijk ook nog eens een paar keer van fiets moest wisselen, werd de achterstand alleen maar groter. Aan de voet van de klim naar Risoul mocht Kruijswijk nog maar een minuutje verspelen op Chaves.

Eentje

Waar vooraan goed werd samengewerkt, moest Kruijswijk eigenlijk al het werk in zijn eentje opknappen. Hij kwam nog wel in een achtervolgend groepje terecht, maar daarin zaten voornamelijk ploeggenoten van Valverde, die Kruijswijk inmiddels ook al was gepasseerd.

Op zes kilometer van de meet was Kruijswijk zijn drie minuten voorsprong op Chaves al nagenoeg kwijt. De Colombiaan had het in de absolute finale ook moeilijk en daar profiteerde Nibali optimaal van. De voormalig eindwinnaar liet iedereen en alles achter zich en zorgde ervoor dat de spanning nog te snijden is in de Giro.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro