Het is voorstelbaar dat de Nederlandse en Belgische luchtmacht samengaan, maar op dit moment is dat nog niet aan de orde.

Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag na afloop van de ministerraad.

Ze reageerde daarmee op de uitspraken van de Nederlandse Commandant Luchtstrijdkrachten Alexander Schnitger. Hij pleitte vrijdag op de Belgische radio voor het samenvoegen van de luchtmacht van de twee landen. "Waarom maken we niet van twee relatief kleine luchtmachten één middelgrote luchtmacht?"

Volgens Hennis is het voorstelbaar dat Nederland en Belgie steeds nauwer gaan samenwerken. "Maar dat zal niet morgen gebeuren."

Een van de hordes die genomen moet worden is dat de Belgen hun F16’s gaan vervangen door de Joint Strike Fighter. Nederland heeft al voor de F35 gekozen, en de Belgen moeten nog een besluit nemen.

Een gezamenlijke Luchtmacht zou passen in de voorkeur die Hennis eerder heeft uitgesproken voor meer Europese samenwerking.

Zo werkt de Nederlandse krijgsmacht al nauw samen met het Duitse leger. Nederlandse militairen, de Luchtmobiele Brigade, staat sinds 2014 onder Duits bevel en de Duitsers mogen gebruik maken van het Nederlandse Marineschip Karel Doorman.

"Verdergaande Europese defensiesamenwerking is van belang, vanwege de grensoverschrijdende dreigingen. We moeten de krachten bundelen om daar een vuist tegen te maken”, zei Hennis eerder in een interview met NU.nl.