Een migrantenboot is donderdagmiddag gekapseisd op de Middellandse zee. Er zouden zeker honderd mensen aan boord zijn geweest. De meesten konden worden gered door de bemanning van toegesnelde vaartuigen.

88 mensen zouden zijn gered met behulp van reddingsboten, meldt een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht.  Volgens de nieuwssite 24 Ore kwam de hulp voor twintig tot dertig migranten te laat.

Italiaanse media berichtten dat de boot ruim 60 kilometer van de Libische kust omsloeg. 

De Italiaanse kunstwacht wilde niets zeggen over het aantal dodelijke slachtoffers. De reddingsoperatie is nog bezig. "We weten niet hoeveel mensen aan boord waren voor de schipbreuk", aldus een woordvoerder. Het nieuwe drama werd ontdekt door een Luxemburgs patrouillevliegtuig van de Europese marinemissie (Eunavfor-Med), die de oversteek vanuit Noord-Afrika naar Italië vluchtelingen moet helpen terugdringen.

Het is het tweede incident met een migrantenboot in twee dagen tijd. Woensdag kwamen vijf migranten om nadat hun vissersboot was omgeslagen.

Video: Migrantenboot gekapseisd op Middellandse Zee (Bevat schokkende beelden)

Migrantenboot gekapseisd op Middellandse Zee
Migrantenboot gekapseisd op Middellandse Zee

Reddingsoperaties

De Italiaanse kustwacht coordineert donderdag zeven verschillende reddingsoperaties om ongeveer negenhonderd migranten te redden. 

Volgens de planning komen later op donderdag ongeveer 650 migranten aan in de Siciliaanse stad Poto Empedocle, waaronder vijf op woensdag gevonden lichamen.

Het aantal boten migranten dat aankomt in Italië is deze week gestegen door het warme weer en de rustige zee. 

De organisatie Sea-Watch, die met een reddingsschip in het gebied rondvaart, maakte donderdag bekend in een afzonderlijk geval een lichaam uit zee te hebben gehaald en 115 vluchtelingen te hebben opgepikt van een rubberen boot. Het zou vooral gaan om Syriërs en Irakezen.