DEN HAAG - Premier Balkenende hoopt "eind deze maand weer mee te draaien''. Dat zei hij vrijdag bij het verlaten van het ziekenhuis in zijn woonplaats Capelle aan den IJssel. Na een operatie aan zijn rechtervoet moet de minister-president revalideren.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Balkenende heeft gedurende zijn verblijf in het ziekenhuis de politiek "op afstand gevolgd'' via radio, televisie en ANP-berichten. Hij vindt dat vice-premier Zalm hem goed heeft vervangen. Naar verwachting zal Balkenende op 29 oktober aanwezig zijn, als in Rome de Europese Grondwet wordt ondertekend. De minister-president kwam onder luid applaus op krukken uit het ziekenhuis naar buiten, waar veel pers zich stond te verdringen.

Balkenende zei over het conflict met de vakbeweging, dat "de aanblik van een verdeeld Nederland niet goed is.'' Volgens hem is nu van belang om ondanks de meningsverschillen "samen naar oplossingen te zoeken.'' Hij wees erop dat de coalitie door ideeën rond "spaarvut'' en vervroegd pensioen voor mensen met slijtende beroepen probeert een brug te slaan.

Balkenende liet weten, dat het "heel goed gaat'' met hem. Hij was blij dat hij na "spannende weken'' in het ziekenhuis weer naar zijn gezin kan gaan. De minister-president heeft twee wonden aan zijn rechtervoet en draagt een aangepaste schoen om die niet te veel te belasten.