Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de doodstraf eisen tegen Dylann Roof, de jonge man uit South Carolina die ervan verdacht wordt vorig jaar negen mensen te hebben doodgeschoten in een zwarte kerk in Charleston.

''De aard van het misdrijf en het leed dat daaruit is voortgekomen dwingen tot deze beslissing'', liet minister van Justitie Loretta Lynch dinsdag weten.

Vorig jaar werd al bekend dat het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse staat South Carolina ook de doodstraf zou eisen.

Schietpartij

Roof (22) opende het vuur toen hij deelnam aan een bijbelklas in de Emanuel African Methodist Church. Hij zou later hebben bekend dat hij daarmee een rassenoorlog hoopte te ontketenen.

Roof had een website opgezet waar hij een manifest met zijn opvattingen over blanke suprematie op had geplaatst. Ook stonden er foto's op waarop hij poseerde met neonazistische symbolen.

Dat tegen Roof de doodstraf wordt geëist, kan bepalend zijn voor hoe hij zijn verdediging in gaat richten. Vorig jaar liet zijn advocaat weten dat Roof waarschijnlijk zal verklaren schuldig te zijn.